Infaq Masjid Saujana Puchong

• Assalamualaikum w.b.t tuan puan yang dirahmati Allah S.W.T

Terlebih dahulu kami mengucapkan syukur di atas kesudian pihak tuan puan untuk melawat page ini dan berniat untuk berinfak bagi meneruskan pembinaan Masjid Saujana Puchong ini.

Untuk pengetahuan tuan puan, pembinaan masjid ini adalah untuk membolehkan para penduduk di sini lebih selesa untuk menunaikan solat Jumaat dan aktiviti-aktiviti kerohanian yang berkaitan.

Surau Nurul Iman yang terletak di SP8 telah di naik taraf beberapa kali, tapi masih tidak mampu menampung jumlah jemaah yang kian bertambah, maka dengan sebab itu,  pihak penaja masjid Saujana Puchong telah mengusahakan pembinaan masjid yang lebih besar dan moden untuk kegunaan dan keselesaan penduduk di sini.

Status Pembinaan Masjid bertarikh: 11 Ogos 2023
-Tarikh mula pembinaan : 15 Julai 2022
-Tarikh dijangka siap: Julai 2024 (Fasa-1)

**Utk Fasa-2 bermula ia bergantung dari Dana yg ada selepas Fasa-1 siap (dimaklumkan kelak)

Kemaskini dana yang masih diperlukan mengikut kategori seperti berikut:
Kos keseluruhan : RM 16.5juta ;
Fasa-1 : RM9.8 Juta (Dalam Pembinaan)
Fasa-2 : RM6.7 Juta (Belum Bermula)

Status Pembinaan : 25%
Status kerja Terkini : Bina struktur roof beam mihrab, kubah masjid dan menaik batu untuk struktur dinding

Dana yang maseh diperlukan mengikut kategori:
1. Bangunan Masjid: RM4 Juta (dari jumlah keseluruhan RM9.8juta)
2. Prasarana Masjid: RM6.7 Juta (mendirikan Dewan, Kuarters petugas dan Kios )

Jumlah keseluruhan yg diperlukan: RM10.7 Juta

Video dari pandangan drone terbaru pada tanggal 2 Jun 2023 di tapak pembinaan Masjid Saujana Puchong.

Pihak jawatankuasa telah mengadakan Program bagi promosi Kutipan Dana Pembinaan Masjid Saujana Puchong. Program ini telah disiarkan di Berita AlHijrah jam 8 malam pada 2 April 2023.

AYUH KITA BERINFAQ & MENDERMA SEKARANG:
    Bermula nilai serendah RM10 untuk diinfaq, wakaf atau sedekah dari tuan/puan sangat besar maknanya ke jalan agama Allah.  Marilah bersama-sama kita ambil peluang untuk berinfak, berwakaf & bersedekah.
    Semoga segala sedekah dan amal jariah tuan/puan ini dapat menjadi saham akhirat kita jua. InsyaAllah...

Orang yang membina, mewakafkan dan mendermakan wang bagi pembinaan masjid akan dikurniakan pahala serta kedudukan di syurga.  Ia sebagaimana disebutkan di dalam hadis Rasulullah SAW:
    “Sesiapa yang membangunkan sebuah masjid kerana ALLAH walau sekecil apa pun, maka, ALLAH akan membangunkan untuknya sebuah rumah di syurga.” (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Nota Tambahan:
    Bagi sumbangan infaq RM300 ke atas, melayakkan peserta menerima pelepasan cukai pendapatan  melalui  Perbadanan Wakaf Selangor (PWS) .  Resit softcopy dalam bentuk PDF akan dihantar melalui email (anggaran 5-10hari)
    Sila pastikan memberikan maklumat Nombor KP  dan alamat untuk meneruskan dengan urusan pengeluaran resit wakaf.

Semoga Allah membalasnya dengan seribu kebaikan

Jom  ▶️ •L I K E | F O L L O W | S H A R E •

Biro Komunikasi Dana Pembinaan Masjid Saujana Puchong

Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

PILIHAN SUMBANGAN

Pilihan Nilai (RM)
    Sumbangan Infaq (Letakkan Jumlah Yang Anda Ingin Sumbangkan)